Srećna Slava Domaćine

Narodna poslovica kaže: “Mitrov danak hajdučki rastanak. Đurđev danak hajdučki sastanak.” Sa slavama je upravo suprotno. Njihova sezona počinje na Mitrovdan, a završava se Đurđevdanom. Ima “velikih” slava i mimo tog perioda, kao što je Petrovdan, Duhovi i Ilindan, ali njih slavi mnogo manje vernika.

 

Mitrovdan smo već proslavili 8.novembra, a sezona slava se zahuktava. To je jedan od razloga zašto smo se odlučili da naš prvi tekst na blogu bude o slavama. Drugi ne manje važan razlog je značaj ovih praznika i poruka koju svaka nosi. Naime, Srbi su jedini hrišćanski narod koji slavi slavu. Svaka porodica ima svog sveca zaštitnika, ipak svaka slava ima i nešto zajedničko. Ona okuplja porodicu i slavi ovu najvažniju zajednicu, kao i život.

Slavski običaji variraju u zavisnosti od kraja do kraja Srbije, međutim za slavu se uvek priprema žito, slavski kolač i pali slavska sveća. Svečani ručak ili večera okuplja rođake i prijatelje.

 

Često se u narodu kaže „da se na slavu ne poziva, već da svako ko želi može doći i nazdraviti svecu sa domaćinom“. Iako se ne smatra obavezom, u osnovi je da na slavu gost ponese simboličan poklon kao znak pažnje. To je za domaćina u većini slučajeva vino ili neko drugo alkoholno piće. Međutim, ne sme se zaboraviti ni na domaćicu, koja svojom inspiracijom, magijom i energijom stvara bogatu prazničnu trpezu, od koje niko gladan ne ustaje.

Pozabavili smo se ovom tematikom, pa je iz kreativne radionice Cvećare Daruši izašla kombinacija korisnog i lepog. Napravili smo 2u1 a to je cvetni aranžman sa dodatnim poklonom. Varijacije na ovu temu su bezbrojne, ipak za slave se najčešće nosi vino u korpi sa skladno i ukusno spojenim cvetnim aranžmanom. Osim vina svašta možete da ukombinujete u cvetnu čaroliju. Neke dodatne poklone (božićne figure i šolje, mirišljave sveće, plišane igračke i limene kutijice) možete naći i u našoj cvećari. Dok druge, koje mi nemamo u ponudi, slobodno donesite, a mi ćemo Vam napraviti savršeni slavski poklon, koji će privući najveću pažnju.

Za svako dodatno pitanje stojimo vam na raspolaganju, možete nas kontaktirati na našoj web stranici, Facebook stranici, Instagram profilu ili na broj telefona 023/542-566.

 

Slave se slave, ljubav se širi, porodice se okupljaju, živi se život a cvetne magije se svakodnevno stvaraju u cvetnom carstvu Cvećare Daruši.

 

Cvetni pozdrav, do ponovnog susreta.