Vesnici zimskih dana

Tmurna i hladna zima koja nam predstoji krade od nas boje, zelenilo i osećaj mira, što nam priroda pruža u periodu vegetacije. Ipak postoje biljke koje nam svojim jakim bojama unose vedrinu u hladne zimske dane. U ovom tekstu vam predstavljamo zimsku cvetnicu za dom pun sreće.

Vesnica zimskih dana nam dolazi iz Male Azije i Severne Amerike. Ona je Ciklama. Poznata je kao cvet iskrenosti i pomirenja. Da li zbog srcolikog lista ili nežnih bezgrešnih cvetova, odlučite vi sami. Značenje joj je možda dato i zato što je malo osetljivija. A moramo priznati da su iskrenost i pomirenje osetljive teme. Međutima, njoj samo treba da se nađe pogodno mesto i daje pravilna nega. Ona će svoju zahvalnost ispoljiti iskrenim cvetanjem u predivnim bojama.

Cvet iskrenosti i pomirenja.

Ciklama je najtraženija zimska cvetnica, a svojom bojom nam unosi toplinu u dom od novembra do proleća. Kada dođe lepše vreme najbolje je izneti i smestiti je u hladovinu. Najosetljivija je međutim kada cveta, jer ne voli visoku temperaturu i suv vazduh. Oni koji imaju dupli prozor imaju sreće, jer između dva prozora ona ima dovoljno svetlosti a nije joj toplo. Najpoželjnije je da bude na temperaturi između 10 i 16 stepeni Celzijusovih. Ipak uspeva i na malo toplijim mestima, na primer, kada je prozor okrenut na sever i kada topao vazduh iz centralnog grejanja ne ide diektno na nju.

Nega Ciklame

Kada cveta traži dosta vode. Svaki drugi dan, sa odstajalom vodom. Birajte, zalivajte je umakanjem u vodu gde ćete je zadržati 10 minuta, ili direktnim zalivanjem zemlje. Kada se zaliva direktno listovi nikako ne smeju doći u kontakt sa vodom i sve ono što iscuri, a substrat ne upije treba odliti iz posudice gde držite ovu lepoticu. Prihranite je na svakih 15 dana. Posle cvetanja se ne treba više đubriti, a i režim zalivanja se smanjuje za 6 do 8 nedelja. Tada je ciklama već napolju u hladovini, ali se ne sme ostaviti sama. Listovi će se postepeno sušiti, pa je treba osloboditi od njih skroz do donjeg dela biljke. Samo zavrnite osušenu peteljku i ona će lako izaći, nikako se ne sme seći. A čim primetite nove izdanke, presadite ciklamicu u svežu univerzalnu zemlju za cveće. Gornja trećina gomolja treba da štrči iznad površine substrata.

Retko koja cvećara ima i svoju proizvodnju cveća.

Kažu da je pravi cvećar onaj ko zna da proizvede dobru ciklamu. Dugogodišnjih iskustvom uspeli smo da unapredimo proizvodnju i stvorimo savršenu ciklamu za vas. Ako nam ne verujete, dođite u Cvećaru Daruši i proverite sami.

Biljka iskrenosti je nepogrešiv poklon i za predstojeće praznike i slave. Kombinovana sa cvetnim aranžmanom u drvenoj oblozi, sama u keramičkoj posudi ili samo ukrasno spakovana, ova princeza doneće osmeh na lice i spokoj svakom u ovim zimskim hladnim danima.

Cvetno-iskreni pozdrav iz Cvećare Daruši!